Veel gestelde vragen waarborgfonds

Hierbij een overzicht van de meest gestelde vragen, mocht uw vraag er niet tussen zitten, neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Contact

Veel gestelde vragen

Ik ben aangereden door een fietser, kan ik een claim indienen?

Nee, helaas vergoed het waarborgfonds alleen schade die is veroorzaakt door een motorvoertuig.

Hoe hoog is het bedrag dat het waarborgfonds uitkeert?

Er is geen standaard bedrag. De schade hangt af van de kosten die u heeft gemaakt en het verlies dat u heeft geleden. Zo kunt u bijvoorbeeld uw inkomstenverlies claimen en medische kosten maar ook huishoudelijke hulp en smartengeld. De hoogte zal dus bij iedere persoon anders zijn.

Ik heb geen aangifte gedaan van het ongeval, kan ik een claim indienen?

Dat hangt ervan af. U moet wel kunnen bewijzen dat er een ongeval heeft plaatsgevonden waarvoor een andere automobilist aansprakelijk is. Soms lukt dat ook met getuigen of bijvoorbeeld camerabeelden. Er kan ook een reconstructie van de gebeurtenis worden gemaakt.

Hoelang duurt het om een claim in te dienen?

Een claim bij het waarborgfonds gaat eigenlijk hetzelfde in zijn werk als een claim op een “gewone”  WAM-verzekeraar. Dat betekent dat we de tijd moeten nemen om de medische gevolgen van het ongeval te onderzoeken. Ook de risico’s die u in de toekomst loopt zijn belangrijk om te laten onderzoeken. Dit hangt af van de situatie en de doorlooptijd verschilt dus per persoon.

Moet ik zelf de advocaatkosten betalen?

De aansprakelijke verzekeraar dient op grond van de wet de redelijke kosten voor rechtsbijstand te vergoeden. In dit geval is dat het waarborgfonds. In de meeste gevallen worden alle advocaatkosten vergoed en hoeft u deze zelf niet te betalen.

Ben ik verplicht om medische informatie aan het waarborgfonds te geven?

Nee dat bent u niet. U draagt echter wel als eisende partij de bewijslast. Dat betekent dat u moet aantonen dat u schade heeft geleden door het ongeval. Om de klachten en beperkingen aan te tonen zult u wel medische informatie moeten overleggen.

Op hoeveel smartengeld heb ik recht?

De hoogte van het smartengeld wordt volgens de wet- en regelgeving vastgesteld aan de hand van alle omstandigheden van het geval en verschilt dus per persoon. Onder andere van belang is de duur van de behandelingen, of er blijvende beperkingen zijn, of het letsel gevolg heeft voor het kunnen uitoefenen van uw werk en hobby’s etc.

Motorvoertuig